ReferanserKunsthall Grenland

En historisk bok om porselenskunst og -design

stabel av bøker, Hearts and pines

I mars 2022 fullførte vi boken Hearts and pines i samarbeid med Kunsthall Grenland og Spriten Forlag. Boken ble høytidelig lansert samme dag som åpningen av Nora Gulbrandsens plass i Porsgrunn. Nora Gulbrandsen var tilknyttet PP i en årrekke og er en sentral skikkelse i internasjonal porselensdesign – hun har selvfølgelig sitt eget kapittel i boken. Lanseringen er også godt timet med Kunsthall Grenlands nyetablerte verksted for utøvende porselenskunstnere 1400°.

Hearts and pines har blitt svært godt mottatt i den aktuelle lesergruppen.

detalj av bok, innbinding, Hearts and pines

ETN Grafisk har jobbet med prosjektet gjennom flere stadier siden 2017. Den opprinnelige ideen var å utgi alle kaptitlene som separate bøker for så å samle dem i en bokboks. Først designet vi derfor en prøveutgave av kapittelet om Konrad Galaaen. Dette ble utgitt som en egen publikasjon i 2019 – kun i 200 eksemplarer.

Resultatet ble til slutt én innbundet bok inndelt i seks kapitler. De fem første kapitlene presenterer fem viktige designere som jobbet på Porsgrunds Porselænsfabrik (PP) som kunstneriske ledere i ulike perioder i fabrikkens historie. De representerer viktige epoker i skandinavias designhistorie.

kapitteloppslag, Tias Eckhoff, bok, Hearts and pines

oppslag, tidslinje, bok, Hearts and pines
detalj, tegnforklaring, tidslinje, bok, Hearts and pines
detalj, tidslinje, bok, Hearts and pines
oppslag, Hanne Heuch, bok, Hearts and pines

Siste kapittel tar for seg ulike kunstnere som har arbeidet med porselen som materiale i nyere tid – tilknyttet PP. Boken har en tidslinje som forteller om andre aktive kunstnere og designere tilknyttet PP siden oppstarten i 1887. 

trykkark i produksjon, Hearts and pines
trykkark i produksjon, Hearts and pines
kapitteloppslag, Tias Eckhoff, bok, Hearts and pines
trykkproduksjon, Hearts and pines
klisjeform til boktittel, Hearts and pines
detalj, oppslag, bok, Hearts and pines

Vi har testet og vurdert ulike trykk- og innbindingmetoder i dialog med oppdragsgiver. Bokens omslag er til slutt trukket i lin og preget i to farger. Innmaten er trykket på to ulike papirkvaliteter.

I bokens første del er det brukt ubestrøket Munken Lynx – som referanse til et uglasert porselensprodukt. I bokens andre del blir det presentert et utvalg av de ulike designernes produkter. Her er det brukt bestrøket GalerieArt gloss.

Hearts and pines er et eksempel på spesialutgivelser der vi er involvert i hele prosessen – fra disposisjon av boken, produksjon av manus, utforming av visuelt design og konseptutvikling til ferdig innbundet produkt.

klisjeform symboler, omslag, bok, Hearts and pines

Spesifikasjoner

Oppdragsgiver
Produkt og tjeneste
Leveransestikkord
Trykkteknikk
Format
190x230mm
Papir
Munken Lynx 120g
GalerieArt Gloss 130g
Typografi
Publiseringsår
2022